Thee

Geschiedenis
Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Shennong 5000 jaar v.Chr. thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.Thee In de 18e eeuw werd theedrinken echt gemeengoed in Nederland. Toen begon de VOC de thee direct te importeren uit China.

Op Java en Sumatra werden door de Nederlanders theeplantages aangelegd. De Engelsen deden hetzelfde in India en op Sri Lanka (toen Ceylon, vandaar de naam ‘Ceylonthee’). Thee was tot de 18e eeuw een zeer dure drank en werd alleen gedronken door rijke mensen. Die bouwden daarvoor in hun tuinen soms speciale theehuizen.

Productie
Theestruiken groeien in een tropisch of subtropisch klimaat. De plantages liggen meestal op een berghelling. Hierbij geldt dat hoe hoger de plantage ligt, des te beter de kwaliteit van de thee zal zijn. Als de theeplant vier jaar oud is, kan er voor het eerst worden geoogst. Het oogsten vindt plaats met de hand of machinaal. Bij de oogst worden alleen de jonge blaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden. De beste kwaliteit wordt echter geplukt in de droge moesson.Groene Thee en Mount Fuji

Theebladeren worden gedroogd bij een temperatuur van ongeveer 95 Graden Celsius. Het doel van het drogen is om het vochtgehalte terug te brengen tot 4 á 6%. De thee is nu donker van kleur. Na al deze bewerkingen blijft er van zo‘n 100 kilogram geplukte bladeren, ongeveer 20 kilogram zwarte thee over.
Na het drogen worden de theebladeren met behulp van grote schudzeven op grootte gesorteerd. De inmiddels gebroken theebladeren worden nu op afmeting gescheiden en in verschillende bakken gedaan. Dit houdt in dat er na het sorteren een aantal maten thee over blijven.
Theebladen in Zuidoost-Azië werden samengeperst tot theeblokken. Hiervan werd thee gemaakt om te drinken en dit werd ook gebruikt als voedsel en betaalmiddel.

Theesoorten
Naast allerlei melanges en soorten met een toegevoegde smaak bestaan er de volgende basis theesoorten:

• Zwarte thee: de in Nederland meest gedronken thee Deze thee is volledig geöxideerd.
• Zwarte thee: de in Nederland meest gedronken thee Deze thee is volledig geöxideerd.
• Engelse melange: een veel gebruikte naam voor een mengsel van zwarte thee.
• Ceylonthee: afkomstig uit Ceylon (Sri Lanka). Soms zelfs genoemd naar een bepaalde streek op Ceylon.
• Earl Grey: is een mengsel van zwarte thee, op smaak gebracht met een tropische vrucht, bergamot.
• Darjeeling: zeer gewaardeerde thee uit de streek Darjeeling in India, aan de voet van de Himalaya.
• Darjeeling First Flush: De eerste pluk van de Darjeeling thee van het jaar geldt als de ‘champagne’ onder de theesoorten. De fijne met de hand geplukte eerste twee topblaadjes geven deze de lekkerste zachte smaak. Het is ook een van de duurste thees, die elk jaar in mei wordt ingevlogen.
• Assamthee: afkomstig uit het district Assam in India.
• Lapsang souchong: deze thee wordt gedroogd boven een vuur van naaldhout, wat een sterke rooksmaak aan de thee geeft.
• Oolong: dit is halfgeöxideerde thee en bevat daardoor minder cafeïne.
• Groene thee: niet geöxideerde, gestoomde theeblaadjes. Jasmijnthee is een heel bekende vorm van groene thee waar jasmijnbloesem toegevoegd werd.
• Witte thee: niet geöxideerde, meestal alleen gedroogde theeblaadjes van jonge theeknoppen.
• Gele thee : de meest zeldzame thee, het productieproces wordt streng bewaakt, vermoedelijk een licht geöxideerde thee van jonge theeknoppen.
• Pu-Erhthee : dit is de enige gefermenteerde thee. Een thee die tevens jaren bewaard kan worden, tot meer dan 50 jaren.